top of page
חיפוש

המדריך לגידול כלבים - חלק 2 : התנהגות גורים

אימוץ גור חדש הביתה זה אירוע משמעותי. הבית מרגיש מואר ומלא אנרגיות, וכל מה שבני המשפחה רוצים זה ללטף ולשחק עם החבר החדש. יחד עם זאת, גור כלבים הוא כמו תינוק, לומד הכל מחדש, כמו דף חלק. לכן חשוב לזכור שמעבר למשחקים וליטופים, יש דגשים חשובים לחינוך שלו עוד בתקופת הגורות כדי למנוע בעתיד שלל בעיות התנהגות.

לשם כך, אספנו בשבילכם כמה טעויות נפוצות שרבים נוטים לעשות:


לא מציבים גבולות

כלב שלא יודע מה אסור, מועד להפוך לכלב עם בעיות התנהגות. הסיבה לכך היא שכלב מטבעו, מצפה מהמנהיג שלו ללמד אותו ולשמור עליו. כדי להשיג זאת, צריך לצייר לו גבולות גזרה של מה מותר, איפה ולכמה זמן. גבולות הגזרה מייצרות לו סביבה מוכרת ובטוחה שבה הוא מרגיש בנוח ויודע להתנהג בהתאם. לכן, יש חשיבות עצומה להצבת גבולות ויצירת כללי התנהגות במהלך כל שגרת היום שלו.

הצבת גבולות באה לידי ביטוי בהוראות ופקודות שניתן כמו לא לצאת או להיכנס בדלת לפנינו, לא לקפוץ על אורחים, לא לעלות על הספה (בלי אישור), או בשימוש באביזרים שעוזרים "לאכוף" את כללי ההתנהגות כמו רצועה, מחסום או גדר גורים/אילוף. הגדר לדוגמה, מקנה לגור למידה של מהו מקום קבוע ובטוח. היא מגדירה לו את "הטריטוריה שלו" עד שיתרגל לבית שאליו הוא נכנס. הגדר עוזרת ללמד משמעת, ולמנוע מהגור הרגלים לא טובים כמו עשיית צרכים במקומות לא רצויים בבית, לעיסה וכרסום של רהיטים, נעליים או כל דבר אחר שימצא. בעוד שהצבת הגבולות עוזרת למנוע הרגלים מגונים אופייניים, לא פחות חשוב מכך, היא גורמת לכלב לקבל את הסמכות שלנו, ויוצרת סביבה מוכרת ובטוחה שבה הוא יודע איך להתנהג.


משחקים איתו בנשיכות

אחת הטעויות המשמעותיות שאפשר לעשות היא לתת לגור לנשוך אתכם כחלק ממשחק, ולאחר מכן לכעוס עליו כשהוא ילעס חפצים מסויימים או ינשך את אחד הילדים.

הגור, כמו תינוק, לומד מכם מה מותר ומה אסור. הוא צריך עקביות. במידה ותשחקו איתו ותאפשרו לו לנשוך הוא יקשר את הנשיכות למשהו חיובי וכייפי. לאחר מכן כשתכעסו עליו כשהוא נושך או לועס חפץ שאסור, הוא לא יבין מה הוא עשה לא בסדר.

חשוב להרגיל את הגור לנשוך רק צעצועים המיועדים לכך, וכשהוא מנסה לשחק איתכם בנשיכות להפסיק מיד וללמד אותו "לא". גם אם זה אומר לקום וללכת על מנת לקטוע את המשחק. החזרתיות תייצר למידה. כשהגור ישחק וינשך את הצעצועים המתאימים חשוב לחזק אותו בעזרת חטיף או מילה טובה.


מענישים את הגור על עשיית צרכים בבית

גורים בשונה מכלבים בוגרים, עדיין לא יודעים להתאפק או היכן צריך לעשות את הצרכים.

טעות ראשונה בנושא הזה היא לכעוס על הגור ולהענישו כשהוא, "מפספס" ועושה בבית. צריך להבין שלוקח להם זמן ללמוד איפה עושים צרכים ומתי. הכעס והעונש עלול להוביל את הגור להסתתר ולעשות צרכים במקומות "מוחבאים" כמו מתחת למיטה, מאחורי הספה וכדומה.

טעות שנייה היא לא ללמוד את שגרת הצרכים של הגור. כשמביאים גור הביתה חשוב ללמוד מתי הוא עושה צרכים וכמה פעמים ביום. בדרך כלל גורים עושים צרכים בבוקר כשקמים מהשינה, אחרי שתייה מרובה ואוכל, אחרי משחק ובאופן כללי במרווחים של כמה שעות.

בכל המצבים האלה חשוב לקחת את הגור החוצה, גם כאשר אתם תופסים אותו רק מרחרח את הרצפה. ביציאה החוצה צריך לתת לו את הזמן לעשות צרכים ואז לתגמל אותו.

בדרך זו תלמדו את הגור שכדאי להתאפק ולעשות צרכים בחוץ כי מקבלים חיזוק חיובי. מה שזה יצריך מכם, זה להוציא אותו הרבה פעמים ביום.



הולכים בלי רצועה

אחד הדברים החשובים שכלב צריך ללמוד עוד מגורות הוא, שאתם הבעלים שלו ועליו להקשיב לכם וללכת לצידכם.כשבעלים של כלב משחררים אותו בטיולים באופן חופשי, עוד כשהוא גור, הם עלולים לטפח בעיית התנהגות שתלווה אותו גם ככלב בוגר.

כשגור הולך בלי רצועה עוד בטיוליו הראשונים הוא לומד שהוא יכול ללכת לאן שהוא רוצה ולהכתיב לעצמו את קצב ההליכה ואת העצירות.

שימוש נכון ברצועה ילמד את הגור שעליו להתאים את ההליכה לקצב ולמסלול שלכם, להתעלם מגירויים כמו שאריות אוכל, רעשים ועוברי אורח, מה שיוצר סנכרון ביניכם לכלב ויאפשר בעתיד ללכת עם הכלב משוחרר ועדיין קשוב וקרוב.

כמובן שניתן לשחרר את הכלב במקומות ספציפיים (ומותרים בחוק) על מנת שירוץ וישחק אך חשוב להקפיד ללכת עם רצועה בשביל הלמידה והתיקון כשהכלב מנסה להתרחק.


לא חושפים מספיק את הגור לעולם

בעיית התנהגות נפוצה – כלב בוגר נובח על אנשים זרים שנכנסים הביתה, לא מאפשר להם להכנס ואף מנסה לנשוך. או, כלב לא חברותי לכלבים אחרים. בעיות התנהגות אלו יכולות להימנע בקלות בעזרת חשיפה; מומלץ לחשוף את הגור כמה שיותר לאנשים זרים שיבואו הביתה, לכלבים (רק לאחר שהוא מחוסן), חתולים, ילדים, רעשים, כלי רכב ומשטחים שונים.בכל מפגש עם אחת מהדוגמאות הנ"ל חשוב לתת לגור זמן לחקור, להריח וללמוד את ה"דבר החדש" שמופיע לפניו, וחשוב מאוד לא להחזיקו בכוח אלא שתהיה לו את הדרך "לברוח" במידה וירגיש חוסר בטחון.

חשוב לעשות את המפגשים הראשונים עם איזון. כלומר, כלבים רגועים ומאוזנים, אנשים וילדים שישתפו פעולה ולא יציקו לו וימשכו לו בזנב, כלי רכב בהדרגה ולא צומת ראשי בפעם הראשונה.וכמובן, כל מפגש חשוב לחזק בצורה חיובית עם חטיפים אהובים כדי ליצור לגור זכרון ולמידה חיובית.


יש לכם שאלות? כתבו לנו בתגובות ונדאג שמאלף מוסמך יענה

אם אהבתם, שתפו עם בעלי כלבים נוספים

71 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page