top of page
חיפוש

אלרגיות אצל כלבים וחתולים

״הכלב שלי נושך את רגלו באובססיביות..״

״הטיפול נגד פרעושים לא עובד, החתול עדיין מתגרד באובססיביות״...

״כפות הרגליים של הכלב שלי הפכו לחומות...״

אלה חלק מהתלונות הנפוצות של בעלי חיות מחמד הסובלים מאלרגיה. אנו נוטים לשכוח זאת כי מניחים שהחברים שלנו על 4 הם יותר ״עמידים״ מאתנו, אך אלרגיות נפוצות מאד גם בקרב כלבים וחתולים.


אלרגיה היא מצב של רגישות יתר של המערכת החיסונית, בו היא מזהה חומר מסויים כאיום וכתוצאה מכך מגיבה בחריפות. החומר שמעורר את התגובה של המערכת החיסונית נקרא אלרגן והוא לרוב חודר לגוף דרך מערכת הנשימה, מזון שאכלנו או דרך טפילים כמו פרעושים. אלרגנים נפוצים הם אבקנים של פרחים, נוצות, בוטנים ואגוזים, תרופות, עוקץ של דבורה ועוד.

אצל כלבים וחתולים, קרוב ל-90% מהתגובות האלרגיות מגיעות מפרעושים וקרציות. שאר התגובות מגיעות מרגישות למזון (עוף, בקר, דגן וכו׳) או לסביבה.

כ-90% מהאלרגיות נגרמות מטפילים

ככלל, תפקידה של המערכת החיסונית היא לזהות פתוגנים שמסכנים את גופנו כמו למשל וירוסים, חיידקים, פרזיטים, פטריות ולהילחם בהם. במצב של אלרגיה, המערכת החיסונית מזהה אלרגנים לא מסכנים כאיום ומפעילה תגובה חריפה שעלולה לפגוע בגופינו. למשל, המערכת החיסונית של בעל חיים שסובל מאלרגיה לאבק תזהה אבק כאיום מסוכן ותתחיל להפעיל סימני מצוקה ותגובת יתר שלא לצורך.

תגובות היתר של המערכת החיסונית הן בדרך כלל:

  • גרד מקומי או בכל הגוף

  • אדמומיות/פריחה

  • גירוי במערכת הנשימה - שיעולים, עיטושים

  • אורטיקריה- נפיחויות עוריות

  • הפרשות מהעין/אף

  • הקאות/שילשולים


הטיפול לתגובה אלרגית מתבסס על הורדת סף הרגישות של המערכת החיסונית אשר נעשה ע״י טיפול בסטרואידים שמדכאים אותה, במקביל למתן אנטי היסטמינים שמפסיקים את התגובה האלרגית. תרופות אלו הן זולות ומאוד אפיקטיביות אך חשוב לדעת שלסטרואידים יש תופעות לוואי של שתיה מרובה השתנה מרובה ורעב מוגבר. מעבר לכך, עשויות להיות תופעות לוואי לטווח ארוך במקרים יוצאי דופן כמו למשל סכרת.

טיפול נוסף שניתן לתת הוא ״אפוקוול״ שלמעשה מבצע את אותה פעילות כמו הסטרואידים אך אין לו תופעות לוואי. הטיפול באפוקוול יקר משמעותית מסטרואידים וצריך לזכור שיש אחוז מסויים מבעלי החיים שלא מגיב לטיפול זה.

רוב בעח יסתפקו בטיפול תקופתי קצר בעוד חלק יזדקק לטיפול ארוך טווח וכרוני.


לאחר שסיימנו את האפיזודה האקופטית ובע״ח התייצב, מומלץ לבצע אבחון כדי להבין מה גורם לתגובה האלרגית וכיצד להימנע מכך בעתיד.

האבחון מתבסס בראש ובראשונה על טיפול מונע לפרעושים וקרציות שכאמור אחראים ל-90% ממקרי האלרגיה.

אם לא חל שיפור לאחר טיפול זה, ניגש לשלול את החשד הבא - מזון. כדי לבחון זאת, מבצעים ״פוד טרייל״ (Food Trial) - בעח צריך לאכול חודשיים שלמים מזון היפואלרגני- היידרולייז פרוטאין שבו החלבונים מפורקים לחומצות אמינו, אבני הבניין שלהם, ואז הגוף לא מפתח אליהם ארגיה. חשוב מאד שבמהלך החודשיים האלו חיית המחמד תצרוך רק את המזון הזה כיוון שכל צריכה של מזון אחר תשבש את תוצאות הבדיקה.

אם חל שיפור משמעותי אחרי חודשיים, ובמעבר חזרה למזון רגיל עולים שוב סימני אלרגיה - זוהי אלרגיה למזון. כדי לזהות איזה מרכיב במזון גורם לאלרגיה ניתן לבצע בדיקת דם (לא זולה) שתוכל להוציא פלט עם כל המרכיבים שגרמו לתגובה אלרגית.

אם לא חל שיפור אזי זוהי אלרגיה הנגרמת מגורם סביבתי כמו אבק, אבקנים וכולי ויש לאבחן מהו הגורם. גם כאן האבחון נעשה ע״י בדיקת דם.


ֿ

69 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

תגובות


bottom of page