top of page
חיפוש

הכשת נחש כלבים וחתולים

מזג האוויר מתחמם ואיתו גם מחילה עונת הנחשים. זה ניכר ביותר ויותר כלבים וחתולים שהוכשו למרפאות הוטרינריות. בדרך כלל, חתולים וכלבים מזהים את הנחש זוחל או שומעים רחש מבין השיחים, מרחרחים עם אפם ואז מוכשים.


איזה סוגי נחשים נפוצים בישראל? מתוך עשרות סוגי הנחשים הקיימים בישראל חשוב להכיר את ה-2 שסביר שבהם ניתקל - זעמן המטבעות וצפע מצוי (נקרא גם צפע ארצישראלי). זעמן המטבעות מתאפיין וזוהה עם עיגולי המטבעות מצויירים לאורך גופו. הוא לא ארסי ואף נוכחותו בדרך כלל מועילה לנו שכן הוא צד מזיקים, עכברים וגם נחשים ארסיים כמו הצפע. לעומת זאת, הצפע המצוי הוא הנחש הנפוץ ביותר בארץ ובמזרח התיכון, ואפשר לזהות אותו לפי הראש המשולש והמעויינים המחוברים לאורך גבו. מתוך שיניו של הנחש יוצאים צינורות המובילים את הארס מבלוטות הארס שנמצאות בצידי ראשו הישר אל תוך הבשר של בעל החיים אותו הכיש. הכשה אחת יכולה להרוג עד 200 עכברים!



הכשת נחש מצפע ארצישראלי הוא מצב חירומי ומסוכן לבעל החיים שדורש התערבות וטרינרית מיידית. אזור ההכשה ולמשקל בעל החיים משחקים תפקיד קריטי. הכשה באזור הגפיים חמורה בהרבה מאשר הכשה באזור הפנים- בגלל הימצאות של יותר כלי דם חיצוניים באזור הגפיים, התפזרות הארס מהירה יותר. משקל בעל החיים גם הוא משמעותי וככל שבעל החיים יהיה קטן יותר כך הוא נמצא בסיכון גדול יותר. הכשות בתחילת העונה הן המסוכנות והחמורות ביותר בגלל שכמות הארס וריכוזו גבוהים יותר בתחילת העונה. כמו כן, רמת הפעילות של נחשים משתנה בהתאם לטמפ׳ הסביבה כך שכמות הארס עולה כאשר מזג האוויר מתחמם.


איך מזהים הכשת נחש? הסימנים שאיתם עלול להגיע בעל החיים למרפאה הם נפיחות משמעותית באזור ההכשה - עם או בלי סימני חדירה שלא תמיד ניתן לזהות. בנוסף ניתן להבחין בכאב מקומי, נשימות מהירות, חום ודימום סביב אזור ההכשה. סיבוכים נפוצים הם זיהומים מקומיים, קצב לב לא סדיר, פגיעה בתפקודי קרישה שמובילה לדימומים ולעיתים אף אובדן הכרה.

צריך לזכור שלסימנים הקליניים יכול לקחת זמן להתפתח. ובדרך כלל הם הולכים ומחמירים ככל שהזמן עובר. בדרך כלל, 4 השעות הראשונות הן הקריטיות ביותר לקבלת טיפול מציל חיים.


מה עושים במקרה של הכשת נחש? במידה ובעל החיים שלכם הוכש מומלץ לשמור על אוירה רגועה ככל הניתן. לחץ וסטרס של בעל החיים יגרום לארס להתפשט מהר יותר.

עם ההגעה למרפאה ולאחר הבדיקה הפיזיקלית, בעל החיים יחל לקבל נוזלים תוך ורדיים , כיסוי אנטיביוטי מכיוון שחלל הפה של הנחש אינו מקום סטרילי, שיכוך כאבים, אנטיהיסטמים למניעת תגובה אלרגית לארס של הנחש והחשוב מכל- אנטי ונום. אנטי ונום הוא למעשה נוגדן ארס המופק מבעלי חיים בבית חולים הוטרינרי. כמות ארס במינון נמוך ביותר מוזרקת לבעלי חיים שונים (לרוב סוסים). לאחר מכן מחכים לייצור נוגדנים של בעל החיים כנגד הארס ומהנוגדנים שלו מופק האנטי ונום.

ככל שיטופל בעל החיים באנטי ונום מהר יותר כך האפקטיביות של הטיפול תיהיה טובה יותר, הנזק שיעשה מהארס לבעל החיים יהיה קטן יותר והסיכויי החלמה יגדלו. בהכשות שנחשבות "הכשות בסיכון" כמו לדוגמא הכשות בתחילת העונה, הכשות בגפיים וכו- ההמלצה הרפואית היא לתת שתי מנות אנטי ונום עם ההגעה של בעל החיים.

מרבית בעלי החיים שורדים הכשת נחש עם טיפול נכון ואינטנסיבי. הטיפול הינו מוצלח ביותר אם ניתן בסמוך למועד ההכשה. בעלי החיים המוכשים לרוב ישארו באשפוז של מספר ימים לצורך השגחה על להתייצבות ואז ישוחררו הביתה.


איך להימנע מהכשת נחש? הכשת נחש כאמור יכולה לסכן את חייה של חיית המחמד שלנו. בנוסף, בעקבות הקושי בייצור הנסיוב והמורכבות הכרוכה בו- עלות מנת אנטי ונום מגיעה לאלפי שקלים לפני עלויות של תרופות, אשפוז, בדיקת רופא וכו׳. לכן, חשוב שננקוט במשנה זהירות כדי להימנע ממצב שכזה. כאשר אנו מטיילים עם הכלב באזורים עם עשבייה גבוהה, רצוי להימנע מלתת לכלב לרחרח שם. עשבייה יבשה גם היא אזור בו עשוי להימצא צפע לכן אם זה בביתכם, עדיף לבער את השטח. אחרת, פשוט להימנע ממעבר באזורי עשבייה כאלו.


אם נתקלתם בנחש, גם אם אתם חושדים שזהו זעמן מטבעות ולא צפע מצוי, הימנעו מלהתקרב או מכל מגע. זכרו שאסור ע״פ חוק להרוג כל נחש. במצב כזה, יש להתקשר ללוכד נחשים מיומן ולהמתין עד שיגיע וילכוד את הנחש באופן מקצועי ובטוח וישחררו במקום רחוק מביתכם.




112 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comentarios


bottom of page