בעלי כלבים מגזע בינוני או גדול שימו לב! אם הכלב שלכם זולל כמויות גדולות של אוכל, שותה הרבה לאחר מכן או שאתם לוקחים אותו לשחק ולרוץ בסמוך לארוחה, קיים סיכון להתנפחות או היפוך קיבה.
התנפחות והיפוך קיבה בכלבים הינם מצבים שבהם הקיבה מתנפחת למימדים גדולים בהרבה מהגודל הטבעי שלה בגלל גזים, אויר, נוזל ותוכן קיבה שנקלעים בתוכה. בבני אדם, נפיחות בטנית הוא לא מצב מדאיג במיוחד ולרוב, חולף במהרה. בכלבים לעומת זאת, נפיחות קיבה יכולה להפך במהרה למצב מסכן חיים.
ההבדל בין התנפחות "פשוטה" להיפוך קיבה הוא שבהתנפחות קיבה - הקיבה מתנפחת לגודל חריג אך נשארת במיקום הטבעי שלה. מצב זה יכול לגרום לכאב בטני משמעותי של בעל החיים.
במקרה חמור יותר מתפתח היפוך קיבה - מצב שבו הקיבה הנפוחה מסתובבת סביב עצמה, ללא יכולת לנקז את האוויר מתוכה, תוך כדי הפעלת לחץ משמעותי על כלי דם שאמורים להוביל דם לאזורים שונים כמו הקיבה, הטחול ואיברים חיוניים אחרים.
היפוך קיבה הוא מצב מסכן חיים לכלבים ובהעדר טיפול חירומי, עלול להוביל למותו של בעל החיים תוך זמן קצר. לא קיים חתך של גיל או גזע ספציפי שסובלים מזה באופן שכיח, אך לרוב זה נפוץ יותר בגזעים גדולים ועמוקי חזה. ע״פ מחקרים, הגורמים אשר מעלים את הסיכון של הכלב לחלות בהיפוך קיבה הם - האכלות בכמויות גדולות, שתיה מרובה של בעל החיים אחרי הארוחה ופעילות ספורטיבית מיד לאחר ארוחה.
ֿהסימנים הראשונים של נפיחות בטנית שמראה לנו בעל החיים יכולים להתפספס מאוד בקלות וחשוב להיות להכיר אותם- חוסר שקט, חוסר מנוחה, הימתחויות מרובות, ריור מוגבר, נשימות מהירות, הלחתה וכמובן נפיחות באזור הבטן.
במקרים בהם הקיבה כבר הסתובבה ובעל החיים סובל מהיפוך קיבה יופיעו סימנים נוספים של נסיונות פליטה והקאה לא פרודוקטיבים, כאב בטני, קושי נשימתי, ריריות חיוורות וחולשה.
במקרה שבו הינכם חושדים בנפיחות בטנית משמעותית יש לפנות לוטרינר הקרוב באופן מיידי.
הנפיחות מפריעה לזרימת הדם לאיברים שונים בגוף ומפעילה לחץ על הסרעפת - שריר שמפריד בין חלל בטן וחלל בית חזה. מצב זה מקשה על הנשימה וכאשר הקיבה מסתובבת זרימת הדם נעצרת, רעלנים משוחררים לזרם הדם ויש קושי בזרימת הדם בחזרה ללב. כל אלו יכולים לגרום לבעל החיים להיכנס למצב של "שוק" בתוך 20 דקות עד שעה אחרי שהקיבה מסתובבת.
ללא התערבות וטרינרית דחופה - הקיבה של בעל החיים עלולה להיקרע ולגרום לפריטונטיס- זיהום חמור ומסכן חיים בקרום הפנימי המצפה את חלל הבטן.
סיכויי ההצלחה לצאת ממצב מסוכן זה תלויים באופן ישיר בזמן שחולף מרגע שהקיבה מתהפכת ועד הכניסה לפרוצדורה כירורגית. מדווחים על אחוזי תמותה סביב ה-30% גם בבעלי חיים שהגיעו לקבל טיפול וטרינרי.
ברגע שבעל החיים יגיע למרפאה האבחון יעשה בצורה מהירה על ידי צילום רנטגן פשוט (בתמונה למעלה - צילום רנטגן של כלב עם היפוך קיבה). בעל החיים יקבל טיפול אינטנסיבי בנוזלים תוך ורידיים ותתבצע הוצאת אויר וגז מהקיבה באופן חירומי ומהיר.
ברגע שבעל החיים יתייצב הוא יכנס לפרוצדורה כירורגית - ניתוח בהרדמה מלאה בו הקיבה תוחזר למצבה הנורמלי, ובנוסף תבוצע פעולה שנקראת גסטרופקסי ובה יונחו תפרים מקבעים בין דופן הקיבה לקיר הבטן על מנת למנוע חזרתיות של המצב הזה. חשוב מאוד לבצע גסטרופקסי כי החזרתיות של היפוך קיבה בכלבים ללא גסטרופקסי היא כמעט 100 אחוז. אחרי גסטרופקסי מדווחים על חזרתיות של פחות מחמישה אחוזים של היפוך קיבה.
במהלך הניתוח יבחנו איברים נוספים בחלל הבטן אשר נוטים להיפגע במהלך פגיעה בזרימת הדם. בחלק המקרים באותו הניתוח מבוצעת גם הסרת טחול עקב פגיעה קשה בזרימת הדם אליו ונזק בלתי הפיך לאיבר זה. כיסוי אנטיביוטי מומלץ אחרי אירוע כזה עקב בריחת חיידקים ממערכת עיכול לזרם הדם מהמעיים הפגועות. תיקון מאזן חומצה בסיס, ניטור מדדי כליות וקצב לב הינם חלק מהפרוטוקול בטיפול בכלב שעבר היפוך קיבה.
לאחר הניתוח בעל החיים יצטרך להישאר במנוחה מפעילות ספורטיבית לתקופה קצרה ויומלץ על האכלה במנות קטנות.
אז איך למנוע ממצב זה להיגרם?
- מומלץ לחלק לכלבים בוגרים את כמון המזון היומית לשתי ארוחות.
- להאכיל כמות אשר תואמת לגזע ולמשקל.
- להאט קצב אכילה אצל כלבים שנוטים לאכול מאוד מהר (קערות מיוחדות להאטת קצת אכילה).
- לחכות לפחות שעה אחרי האכלה עד שנותנים לכלב לעשות פעילות ספורטיבית עצימה. - ובנוסף, חלק מהרופאים הוטרינרים ממליצים לבצע גסטרופקסי בבעלי חיים מגזעים גדולים כפרוצדורה מניעתית עוד לפני שהיה היפוך קיבה במהלך עיקור או סירוס כשבעל החיים מורדם.
הכתבה נכתבה ע״י ד״ר מור פימה-דניאלי, רופאה וטרינרית במרכז החירום מדיוט, חיפה.
יש לכם שאלות? כתבו לנו בתגובות ונדאג למענה של וטרינר.
Comments