top of page
חיפוש

לפטו-מה? לפטוספירה!


לפטוספירה, או בשמה העממי בארצנו- עכברת, תפסה בשנים האחרונות את הכותרות מס' לא מבוטל של פעמים. רק בחודש אוקטובר האחרון המליץ משרד הבריאות לא לרחוץ בנחלים ומקווי מים בצפון כמו הבניאס, החצבני ועוד רבים אחרים עד להודעה חדשה בגלל הסיכון הגבוה והדיווחים הרבים של אנשים שחלו במחלה לאחר שרחצו בנחלים שונים.


עכברת זו מחלה שמועברת על ידי חיידק. היא עשויה להדביק בעלי חיים כמו כלבים, צאן, בקר, חזירי בר, וכן גם בני אדם עלולים להידבק בעכברת. היא אומנם לא תגרום לכלב שלכם לגדל אף מחודד ושפם אבל היא בהחלט מחלה מסוכנת ועלולה לפגוע במערכות רבות. אז מדוע היא נקראת כך? מכיוון שמכרסמים כמו חולדות ועכברים הם לרוב הגורם שמאחסן ומעביר את המחלה.


איך נדבקים? דרך מגע עם שתן; כאשר בעלי חיים חולים נותנים שתן במקומות שונים - בעלי החיים אשר יחשפו לשתן הזה עלולים להידבק במחלה. מגע עם שתן של חולדות או עם מים מזוהמים בשתן בהחלט מסכנים את הבריאות של כולנו. סימנים קלינים של מחלת העכברת נעים בין מחלה ללא תסמינים כלל לסימנים של מחלה קשה ביותר ואף קטלנית. חשוב לזכור שבעל חיים חולה עשוי להפריש את חיידק הלפטוספירה במשך תקופות ארוכות ואף שנים.

סימנים במחלה סימפטומטית כוללים חום, כאבי בטן, כאבי ראש, כאבי שרירים, סימנים של מערכת עיכול כמו הקאות ושלשולים וגם מערכת נשימה עלולה להיות מעורבת. החיידק עלול לגרום לכשל כליות, כשל כבד, קריסת מערכת הנשימה ואף סיבוכים נוספים כמו דלקת קרום המוח.

קיימים מספר סוגים של זיהומים -

1. זיהום פראקוטי- אשר גורם למחלה קשה וקטלנית אשר כוללת חום ודימומים ספונטנים מהאף וממערכת עיכול. זיהום כזה עלול לגרום למוות מהיר.

2. זיהום אקוטי- אשר גורם למחלת חום, פגיעה כבדית, צהבת, הקאות, כאבי שרירים ודימומים עוריים.

3. זיהום כרוני- זיהום שגורם לפגיעה כבדית וכשל כליות שלעיתים דורש טיפול חירומי בדיאליזה.

4. זיהום סאב קליני- זיהום שמסולק מהגוף תוך מספר שבועות מרגע הופעת הסימנים הקלינים.


האבחון של המחלה מתבצע על ידי בדיקות דם כלליות שעלולות לגלות עליה באנזימי כבד, עלייה במדדי תפקוד כליתי, עליה משמעותית או ירידה חדה בכמות כדוריות הדם הלבנות עלולה להמצא ואף שינויים בפרמטרים של קרישת דם. בדיקות מיוחדות לזיהוי החיידק כמו בדיקת PCR או בדיקת סרולוגיה מוצלבות עם ההיסטוריה של בעל החיים ואינפורמציה מהבעלים האם בילו במקומות שעלולים לגרום להדבקה בסבירות גבוהה.




הטיפול במחלה הוא טיפול אנטיביוטי יחד עם טיפול תומך, ומועד מתן הטיפול הוא לא פחות מאשר קריטי! ככל שהטיפול הנכון ינתן מוקדם יותר כך סיכויי ההצלחה להחלים ומניעת כשל מערכתי גדולים יותר.

למה אנחנו מספרים לכם את זה? כי זוהי חובתנו להגן על חברנו על 4 ככל שניתן. חיסון משושה שמומלץ לתת לכלבים פעם בשנה הוא חיסון שמונע בין היתר שני זנים של לפטוספירה. אומנם קיימים הרבה זנים של לפטוספירה, וחיסון המשושה לא שולל לחלוטין הדבקה של בעלי החיים בעכברת מזנים שונים אך הוא בהחלט מוריד את הסיכון ומקנה הגנה לאהובנו הנבחנים ולכן מומלץ לא לפספס אותו על אף שאינו חיסון חובה ע"פ חוק.


חשוב להישמע להמלצות משרד הבריאות לגבי רחצה בנחלים בצפון ובכל מידה של חשש לחשיפה או הדבקה במחלה לבעל החיים שלכם יש ליצור קשר עם הוטרינר המטפל.


יש לכם שאלות? כתבו לנו בתגובות ונדאג שוטרינר יענה לכם


פוסטים אחרונים

הצג הכול

コメント


bottom of page