שימו לב! מוות אכזרי בסבל רב מחום גבוה של בעל החיים שלך יכול להימנע!
אחת הסכנות הגדולות לחיות המחמד שלנו בקיץ היא הטמפרטורות הגבוהות והשמש החזקה. מעבר לכוויות בגוף ובכפות הרגליים ומצב של התייבשות, חיות המחמד שלנו, בעיקר כלבים שמבלים יותר זמן בחוץ, נמצאים בסיכון גבוה לקבל מכת חום.
מכת חום (או היפר-תרמיה) זה מצב מסכן חיים שבו טמפרטורת חום הגוף של בעל החיים עולה מעל 40.5 מעלות צלזיוס כאשר בע״ח אינו יכול לקרר את עצמו. משם, הדרך לפגיעה משמעותית באברים חיוניים ואף מוות היא קצרה ומהירה. זה בדרך כלל קורה ללא סימני חולי מוקדמים, מה שמקצר את זמן התגובה שיש לנו להחיש את הכלב לטיפול. הסיכויים של חיית מחמד להתאושש ממכת חום ללא נזק הם לא גבוהים, אך תלויים בעיקר בגובה טמפ חום הגוף, משך הזמן אשר טמפ׳ חום הגוף היתה כה גבוהה והזמן שחלף עד להתחלת הטיפול. ע״פ נתונים, 56% מנפגעי מכות חום מסתיימים במוות! בנוסף, בע״ח שהראה סימני שיפור ב-3 ימים הראשונים ככל הנראה ישרוד.
מכת חום יכולה להתפתח כשמשאירים בעל חיים ברכב, בחצר ביום חם, כשאין גישה למים או כשלוקחים לפעילות אינטנסיבית בימי הקיץ החמים.
כלבים שנמצאים בסיכון מוגבר הם גזעים ברכיוספלים פחוסים כמו פקינזים, שרפיי, שיצו וכו, חתולים וכלבים צעירים מאוד או לחילופין מבוגרים מאוד. הסימנים הקליניים הם קשיי נשימה, הלחתה מהירה וחזקה, חניכיים אדומות כהות, דופק מהיר, ריור מוגבר, חוסר שיווי משקל, הקאות ושלשולים, פרכוסים ואף התמוטטות.
איך מטפלים?
עד להגעה לוטרינר או למרכז החירום, חשוב לצנן את הכלב עם מים צוננים (שימו לב שקרח או מים קרים אינם מומלצים) בראש, אזור הבטן ובית השחי. במקביל יש לדאוג לזרימה של אוויר שתעזור בפליטת חום הגוף. אצל הוטרינר הטיפול יכלול:
עירוי נוזלים אינטנסיבי והתזת אלכוהול על כפות הרגליים כדי לקרר את הגוף
ניטור של קצב לב וטמפ׳ הגוף כדי לוודא שאינה צונחת במהירות (מצב מסוכן בפני עצמו)
במידת הצורך, מתן חמצן במינון נמוך
במצבים של כשל במערכת העצבים, מתן תרופות הרגעה ותרופות להורדת לחץ תוך גולגלתי
בדיקות דם לוודא שאין הרס של פקטורי קרישה וכשל מערכתי של איברים
אז נוכל למנוע מצבים כאלו?
ספקו לבעל החיים שלכם מים קרירים וצוננים בימים חמים. אם אתם ממש רוצים לפנק, יש מתכונים להכנת שלגונים ממזון לכלבים.
הימנעו מלקחת את הכלב לים, מטיולים ארוכים או פעילויות בשעות חמות. אם בכל זאת יצאתם לטיול, הקפידו לשהות באזורים מוצלים. את המשחקים והריצות תשמרו לשעות הבוקר המוקדמות או הערב.
אל תשאירו את הכלב בגינה! לכל הפחות דאגו לו למקום מוצל עם מים קרירים וגם שכשוכית קטנה תוריד את הסיכויים למכת חום.
אחרי מקלחת מומלץ לא להשתמש בפאן או בלאוור עם אוויר חם - זה רלוונטי גם בחורף וגורם ללא מעט מקרים של מכות חום.
הכירו את הסימנים למכת חום והיו עירניים לחום הגוף, לנשימה, למזג האוויר ולהתנהגות בעל החיים שלכם.
Comentarios