הוא בן הדוד של המילנואה והרועה הגרמני, בעל היצר התחרותי הגבוה ביותר מבין כל כלבי הרועים ואין תפקיד שהוא לא ממלא בהצטיינות. הכירו את הרועה ההולנדי!
ההולנדר (כך מכונה) מגיע מהולנד והונדס במטרה לעזור בעבודה עם חיות המשק. במאה ה-19, הצורך המרכזי בהולנד היה ליווי העדרים לשטחי המרעה, הרחקתם מהיבולים, ובהמשך גם שמירה והגנה על עדרי הצאן והבקר. הרועה ההולנדי ביצע כל תפקיד שניתן לו בקלות ומקצועיות. אך עם התיעוש של עבודת החקלאות, והסבת שטחים חקלאיים לצרכים אחרים, הביקוש להולנדר ירד דרמטית עד כדי שנותרו פריטים בודדים. למזלו של ההולנדר (וגם שלנו), חובבי גזע הולנדים המשיכו לשמרו ולהרביעו. עם הזמן הבינו שכל תפקיד שנותנים להולנדר הוא מבצע על הצד הטוב ביותר - שמירה, גישוש, חילוץ והצלה, תקיפה, נחייה וסיוע ואף תחרויות ספורט ואג׳יליטי. הוא אינטילגנט, אתלט ופיזי אך מעל הכול הוא תחרותי בעל צורך לרצות וזו כנראה הסיבה שהוא מוצלח בכל מה שהוא עושה.
זהו גזע נדיר ולא מוכר כמו הרועה הגרמני או המילנואה ביניהם רבים נוטים לבלבל. אך אל תתבלבלו, הוא לא נופל מהם באיכויות ובביצועים. ההולנדר הוא הגרסה הרגועה יותר של המילנואה - הוא פחות תזזיתי ואנרגטי, ולמרות שעדיין דורש הרבה פעילות להוצאת אנרגיה, הוא פחות תובעני ממנו. בנוסף, למרות העובדה שרועה גרמני נחשב מהגזעים החכמים ביותר (מדורג שלישי אחרי הברודר קולי והפודל), הרועה ההולנדי נחשב כלב שקל יותר לאילוף. כיום ההערכה והביקוש לגזע מתחילים לעלות לאט לאט והוא משמש ככלב משטרה במדינות רבות באירופה. בישראל הוא משרת בכוחות המשטרה וביחידת עוקץ. אחת התכונות המיוחדות ביותר בו היא היכולת שלו לזהות סכנה, ולפעול בערמומיות כדי להתחמק או להגן על קרוביו - תכונה שלא קיימת כמעט כלל באף גזע ומזוהה בעיקר אצל הזאבים.
ההולנדר חי בממוצע בין 11-14 שנים ומשקלו נע בין 20-35 ק״ג. הגזע קיים הם 3 סוגי פרווה - קצר-שיער, מתולתל וארוך-שיער - בכל המקרים זו תהיה פרווה מנומרת בגוונים של שחור-זהב, שחור-אפור, כחול ונגיעות עדינות של לבן. אחת הבעיות המוכרות היא שהוא גזע שמנשיר לאורך כל השנה, ובכמויות. הוא דורש סירוק על בסיס יומי כדי להתמודד עם כמויות השיער שיורדות ממנו. בשל העובדה שהגזע התפתח מתוך צרכים מקומיים טבעיים ולא ״הונדס״ כדי להתאים לדרישות מראה ספציפיות, הרועה ההולנדי נחשב לגזע בריא עם סבירות נמוכה למחלות תורשתיות. יחד עם זאת, דיספלזיה של האגן ובעיות תפקוד של בלוטת התריס כן עשויות להופיע.
ההולנדר, כיאה כלב עבודה אינטסיבי, עם אינסטינקט רעייה ושמירה, נאמן לבעליו ומרעיף אהבה אינסופית. הוא כאמור אינטילגנט במיוחד, נחוש, עירני וצריך לרוץ הרבה. בגלל הצרכים הפיזיים שלו, הוא לא מומלץ לחיים בדירה ובקרב ילדים קטנים, אך עדיין, תחת אילוף וחינוך נכון ומוקדם, יכול להסתדר מצויין עם ילדים ולהיות כלב משפחה נהדר.
Comments