top of page
חיפוש

קרציות ופרעושים - מה ההבדל ואיך מתמודדים?

האביב למעשה כבר כאן וניתן לראות את הכלבים שלנו מתחילים לגרד ״בקטנה״ פה ושם. הפרווה החמימה והרכה של החברים שלנו מהווה סביבה אופטימלית ל״התיישבות״ של פרעושים וקרציות.

במאמר הזה נדבר על מה ההבדל בין פרעושים וקרציות? מתי הם בדרך כלל מגיעים? איך נזק הם עלולים לגרום ואיך אפשר להתמודד איתם?


שני המזיקים הללו נהנים מהתנאים הנפלאים בפרוות של חברינו על 4 ולא רק שניזונים מדמם וגורמים לגירודים וגירויים, אלא יכולים גם להעביר טפילי דם ומחלות. אבל לפני שנקפוץ להשלכות, נתחיל מהבסיס כי רובנו המוחלט אינו מבדיל בין קרציות לפרעושים.

קרציות הן פרוקי רגליים ובעלות 6-8 רגליים וגדולות משמעותית מפרעושים. הן מצויות לרוב בצמחיות שם הן בדרך כלל מתרבות, וקופצות על הכלבים שלנו ברגע שהם מתקרבים. הן כאמור ניזונות מהדם של הכלב או החיה עליה הן התיישבו. קרציה בדרך כלל תתיישב במקום חמים ונוח ותמצוץ את דמו של הכלב עד שתתמלא לחלוטין ו״תיפול״ ממנו. תהליך זה יכול לקחת מספר שבועות בהם הקרציה תבלה על הכלב. לצערינו, הזן הנפוץ בארץ הוא הקרציה החומה שידועה ביכולת שלה להתרבות גם בסביבה ביתית ולא רק בצמחיות. זה אומר, שלאחר שנפלה מכלבינו, עוד בביתנו תוכל להטיל בין 2,000 ל-5,000 ביצים לפני שתמשיך הלאה.

מחלות מסכנות חיים שמועברות על ידי קרציות הן- קדחת קרציות כמו בבזיה, ארליכיה (הנפוצות יותר בישראל) ואנאפלזמה, מחלת ליים ועוד.

צד ימין: פרעוש, צד שמאל: קרציה

פרעושים, מהצד השני, הם חרקים קטנים משמעותית, ובעלי 6 רגליים, ניזונים מדם והעקיצות שלהם עלולים לגרום לגירוי משמעותי ותגובה אלרגית חמורה.

אחת האלרגיות הכי נפוצות בכלבים ובחתולים היא אלרגיה לרוק הפרעושים. מספיק פרעוש אחד בשביל לגרום לתגובה כללית של גירוד אובססיבי עד כדי גרימת פצעים ודימום שתימשך מספר שבועות ויותר אפילו אם הפרעושים כבר לא שם.

בנוסף לכל ה״טוב״ הזה, פרעושים מעבירים תולעים. כשכלב או חתול מלקקים לעצמם את הפרווה הם עלולים לבלוע את הפרעוש אשר מתפרק במערכת העיכול שלהם וממנו מועברת התולעת. לפעמים אפשר לראות חלקי תולעים או אפילו תולעים שלמות בצואה. תולעים אלו עלולות להדביק גם אותנו- בני האדם.

טפיל הדם הנפוץ ביותר שמעבירים פרעושים לחתולים הוא מיקופלזמה אשר גורם לאנמיה קשה ויכול לסכן חיים.


איך מזהים? הקרציה היא קלה יותר לזיהוי מכיוון שהיא גדולה יותר, בולטת וניתן להרגיש אותה כשמלטפים את הכלב. הפרעושים לעומת זאת, קטנים מאד לזיהוי בעין. הסימן הנפוץ ביותר להימצאות פרעושים הוא שאריות צואה (דם קרוש) שמפוזרות על העור והפרווה של הכלב ונראות כמו פלפל שחור. את הקרציות קל יותר להוציא ברגע שמזהים אם כי צריך להיזהר לא ״לתלוש״ אותן מהעור כדי לא להשאיר חלק מהן בגוף הכלב. הפרעושים הם זריזים ובעלי רגליים חזקות במיוחד אשר נותנים להם יכולת לנתר לגובה של 60 ס״מ (פי 200 מאורך גופם), מה שמקשה מאד לתפוס אותם. חשוב לזכור שאמנם קרציות ופרעושים נפוצים בעיקר באביב והקיץ, תנאי החורף הקלים בישראל מאפשרים להם לפעול גם בתקופה זו.


קיים מספר רב של תכשירים שונים לטיפול מונע נגד פרעושים וקרציות. התכשירים יכולים להגיע בתצורה של קולר, אמפולה שמטפטפים על עור הכלב, חומרי ריסוס, כדור וזריקה. כיום המוצרים הפופלריים ביותר הם האמפולה של אדוונטיקס ופרונטליין אשר יעילים למשך של 2-4 שבועות, קולר של המותג סרסטו היעיל לתקופה של 6 חודשים, והטיפול החדש ביותר בשוק הוא כדור שנמכר ע״י וטרינרים בלבד של המותג ״ברבקטו״, מונע קרציות ופרעושים למשך 3 חודשים.




154 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page